Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Οδηγός μάρκετινγκ μπύρας

Πιστόνια μου!!! Λείπουμε καιρό, ξέρω.
Αλλά είχαμε αποσυρθεί στα εσώτερα της Σουβλαντάθ ίνα παρασκευάσουμε και να καταναλώσουμε νέας λιχουδίας για την ευχαρίστηση του καταπιώνος σας.
Αλλά φοβού μη, λατρεμένε μου πιστέ και ζουμπουρλή πιστή μου. Ποτέ δεν σας ξεχνώ. Είμαι πάντα δίπλα σας.
Επιστρέφουμε λοιπόν, με ένα κειμενάκι που συνέγραψον προ ημερών στο λατρεμένο www.beer.gr, μια και είμεθα και homebrewers`ασουμ. Το κειμενάκιον προέκυψε από πραγματική άθλια μαρκετιά μπύρας εν Ελλάδι και κλώνος της οποίας βρίσκεται εντός του..  Καλή διασκέδασην

Έχουμε διαβάσει άπειρες μαρκετοπαπάτζες τα τελευταία χρόνια για νέες και γενναίες προσπάθειες στην Παρασκευή μπύρας στην Ελλάδα, πολλές φορές με αποτέλεσμα, «λάδια πολλά και τηγανίτες τίποτα». Για μας τους θετικούς επιστήμονες το μάρκετινγκ δεν είναι ούτε η προσπάθεια να καθορίσεις ενα “brand” ούτε η ενημέρωση του κόσμου ούτε τίποτα, είναι απλά η προσπάθειά σου να δώσεις παραπάνω αξία στο προϊόν. Σε πολλές περιπτώσεις πετυχαίνει, γιατί το προϊόν είναι αυτόφωτο και δε χρειάζεται παπατζιλίκια, σε άλλες περιπτώσεις αποτυχαίνει, γιατί το προιόν είναι μάπα και βασίζεται στα κονέ, στη διαφήμιση λαγών με πετραχήλια,ζαρτιέρες,κυλινδροπίστονα και ρουλεμάν καθώς και στο «μέχρι να καταλάβουν τι πίνουν και να περάσει η μόδα, θα χουμε κονομήσει, καλά να μαστε».
ΕΓΩ όμως, (πάντα με κεφαλαία το ΕΓΩ, πάσχω από 5-6 ναπολεόντεια,ναρκισσιστικά,εγωκεντρικά σύνδρομα, μερικά από τα οποία έχουν περιγραφεί ειδικά για μένα) έρχομαι εδώ, στο αγαπημένο beer.gr, να δώσω τα φώτα μου στους απανταχού μπυρομαρκετίστες που προσπαθούν να βγάλουν το ψωμάκι τους και να πουλήσουν κανα μπουκαλάκι στο πόπολο. Απευθύνομαι δε, σε αυτούς που έχουν έτοιμο να βγάλουν στη φόρα ένα προιόν κλάσεως από νερόπλυμα και κάτω, στην κατηγορία Amstel Pulse (που δε θα τη χρησιμοποιούσα ούτε ως καλεσμένος σε όργιο με μπουκαλολάγνες) και βγάλε.
Κατ’αρχήν δεν έχω καμία σχέση με το μάρκετινγκ, αλλά από ο,τι φαίνεται, ούτε και αυτοί.
Θα προσεγγίσω το πρόβλημα από την πλευρά του αγοραστικού κοινού που στοχεύουμε.
Άλλη διαφήμιση θέλει ο 97χρονος μπάρμπας στο χωριό, άλλη ο 19χρονος χιψτερ στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. (Για τους μη Αθηναίους, η πλατεία Αγίας Ειρήνης είναι μια χιψτεροφωλιά στο κέντρο που όλοι μαζεύονται, συζητούν ταινίες του Φον Τρίερ και πίνουν βιολογικά τσάγια παπάγια και ακριβά κοκτέηλ με αγγούρι, σιναπόσπορο και ραδικοβλάσταρα).
Πάμε λοιπόν; Πάμε..
1. Στόχος: Αψίκοροι νεανίες, φοιτηταριό, επαναστατημένη νεολαία, αριστερών πεποιθήσεων.
Προσέγγιση:
Ernesto Lager: Μια τίμια κολλεκτίβα νέων ανθρώπων, μαζεύτηκε και σε πείσμα των καιρών ξεκίνησε ένα τολμηρό εγχείρημα, ενάντια στα μεγαθήρια του καπιταλιστικού κτήνους παρασκευάζει σε μια απόμερη κατάληψη το αγαπημένο της ποτό: Τη μπύρα. Με κριθάρι βιολογικό, ορθής πρακτικής από τα υψίπεδα του Μεξικού, καλλιεργημένου από αυθεντικές μεξικάνες αγωνίστριες της επαρχίας Τσιάπας, φρέσκο μυρωδάτο λυκίσκο από το Περού, που μυρίζει αυτοδικαίωση και οργή και ωριμασμένη στα υπόγεια της κατάληψής μας, σε χάλκινες τσανάκες από το χωριό του Θανάση του Φλου εδώ δίπλα. Μια νέα γευστική εμπειρία που θα κάνει τους κάλυκές σας να...επαναστατήσουν. Hasta la Beeraria Siempre. Υ.Γ: Είναι φτηνή και θα ζήσετε.

2. Στόχος: Πάμε στην άλλη μεριά τους πιο δεξιοακροδεξιοψεκασμένους να πω; Κατάλαβες.
Προσέγγιση:
King Kokos Pils: Ο Έλληνας, που το DNA του μυρίζει μαστίχα και θυμάρι, έμαθε τη μπύρα όταν έφτασε στην Ελλάδα ο πολυχρονεμένος μας Βασιλέας Όθωνας (που ο Θεός να του δίνει χρόνια και να μας κόβει μέρες.. oh wait). 7 γενιές μετά, απόγονοι των ζυθοποιών του, 2 γκοτζαμάνηδες και ένας άρειος έλλην ξυλοκόπος ένωσαν τις δυνάμεις τους για να επαναφέρουν στη ζωή την αληθινή γεύση της Ελλάδας. Καθαρή, κρυστάλλινη, ανοξείδωτη, τρισδιάστατη. Με πίστη, αίμα και χαμηλή τιμή, προσφέρουμε στο κοινό μια μπύρα που θα σας κάνει να αναφωνήσετε, «Γεια σου ρε Γιώωωωργη Πααααπαδοπ..» καταλάβατε. Η Νέα Τάξη Πραγμάτων μας χτυπά το κατώφλι και το Δουνουτού την καμινάδα, αλλά εμείς αντιστεκόμαστε σθεναρά και αμύνσθε περί πάρτης ασουμ. Κριθάρι ΛΕΥΚΟ, χιονάτο, μυρωδάτο ζυθοποιείται και θα βάζαμε και λευκό λυκίσκο αλλά δε βρήκαμε οπότε βάλαμε πράσινο, αν και θυμίζει πασοκάρα και λαμογιές του παρελθόντος. Αντισταθείτε. Στους ψεκασμούς, το μικροτσίπ και τα λέϊζερ του αντίχριστου. Η King Kokos pils καθαρίζει το DNA –χρήσιμο αν κανας προπάππους είχε φυστικώσει καμιά σκούρα-, προστατεύει από τα ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ των νεφελίμ και είναι και θαυματουργή καθώς ζυμώνεται υπό το άγρυπνο βλέμμα θαυματουργής εικόνας. Με την έγκριση και ενθάρρυνση της βασιλικής οικογένειας και του Κοκού μας. ΔΙΑΔΩΣΤΕ.

3. Στόχος: Χιψτερ
Ironic IPA: Βαρέθηκες τα ίδια; Ξέρουμε. Και εμείς ανακαλύψαμε τη μπύρα όταν δεν ήταν της μόδας. Τώρα όλα τα βλαχαδερά πάνε και πίνουν μπύρες από κάτι ντεμέκ μικροζυθοποιίες οι οποίες δεν έχουν καν στο προσωπικό τους έναν άνθρωπο με χοντρά κοκκάλινα γυαλιά και ειρωνικά εμπριμέ παντελόνια. Πόσο mainstream να αντέξει αυτή η χώρα; Ζυθοποιούμε σε εγκαταλειμμένο loft στου Ψυρρή, πρώην μπουρδέλο του μεσοπολέμου, στο οποίο νοιώθεις ακόμα τα “ach, ja” των γκαουλάϊτερ σε μια Postmodern εξπρεσσιονιστική εγκεφαλική εξτραβαγκάντσα. Παίρνουμε βύνη μόνο από την Αγγλία, μια και εκεί ιδρύθηκαν όλα τα αγαπημένα μας συγκροτήματα, και λυκίσκο που βγάζει η πεθερά του πρώτου τραγουδιστή των Easy Living Bitchez –αυτού που είχαν πρίν γίνουν mainstream-. Το μπουκάλι μας είναι ένα αριστούργημα, μοντέρνο, προκλητικό, ένα ειρωνικά δηκτικό σχόλιο στην παρακμή της μεταβιομηχανικής υποκουλτούρας του μετρό, των free press και της Μάγια Μελάγια. Το κόστος, αναλογικά με την τέχνη που προσφέρουμε είναι μικρό, αλλά θα μπορέσετε να πουλήσετε μούρη σε όποιους δε μας ξέρουν και εμάς και τη μπύρα μας. Θα βρείτε το αποτέλεσμα της ιδιοφυϊας μας μόνο στα χιψτεράδικα του κέντρου. Εν καταδεχόμαστε να πουλήσουμε αλλού. Τα άλλα είναι mainstream.Το μπουκάλι έχει μέσα Αμστελ, αλλά θα σας το πουλήσουμε ακριβά και με funky ειρωνική ετικέτα και θα το χάψετε αμάσητο. Γιατί παραδεχτείτε το, δε σας αρέσει η μπύρα, μόνο τα cupcakes και οι αγκαλιές.


4. Στόχος: Νεοκωστοπουλική νεολαία και φραγκάτοι μπαρμπάδες

Highlux Extra Golden Diamond Lager: Η κρίση..είναι για τους άλλους. Ακολουθώντας το όραμα ενός πρώην stokebroker κατευθείαν από Wall Street και ενός διαφημιστή καραγκαγκάν μέσα από το Soho, παρουσιάζουμε στους μπαστουνόβλαχους και τις τσομπανολούγκρες της ελληνικής κοινωνίας ένα ανευ προηγουμένου ζυθοποιητικό εγχείρημα. Τη μπύρα Highlux Extra Golden Diamond Lager. Ζυθοποιημένη με νερό άλπεων, κριθάρι με αριστοκρατική καταγωγή και επικυρωμένα χαρτιά γαλαζοαιματίασης, λυκίσκο που φύτευαν με τα ίδια τους τα χέρια οι κυρίες επι των τιμών της Μαντάμ Πομπαντούρ και με μπουκάλι που θα έκανε τους τραπεζίτες της Φρανκφούρτης να κλάσουν bitcoins και τον Αμπράμοβιτς να παρατήσει το ποδόσφαιρο και να γίνει λούστρος, εφορμούμε δυναμικά. Δε θα μας βρείτε όπου και όπου. Μόνο σε μοντέρνα μπαρ 5αστερων ξενοδοχείων στο Ντουμπάι, στη Μύκονο και στο Ημεροβίγλι. Γιατί αν δεν έχεις λεφτά να πας εκεί, σιγά μην έχεις λεφτά να πάρεις τη μπύρα μας. Στο ένα χέρι ένα Monte Christo, στο άλλο χέρι μια Highlyx Extra Golden Diamond lager και απέναντι το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και το ταμπλετ να παίζει Miles Davis πάνω από τους δείκτες του χρηματιστηρίου. Ταιριάζει απολυτα με ακριβές γόβες, φανταιζί βραχιόλια και τολμηρές βραδυνές εξόδους σε chic εστιατόρια και ξενοδοχεία, πάντα συνοδεία ενός ώριμου επιτυχημένου άνδρα. Για σένα που δε χρειάζεται να προσπαθήσεις για να σε κοιτούν, για σένα που ΞΕΡΕΙΣ οτι η ζωή είναι μικρή για να ειναι φτηνή και για τον σύγχρονο τζέντλμαν που δε χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ για να φυστικώσει

5. Στοχος:  "Πινω κόκκινες και μαυρες μπύρες" τυπος.
Black Red Whateverbeer με φυσικές χρωστικές : Βαρέθηκες τις πλατινέ ξανθιές που πίνουν οι πιτσιρικάδες; Είσαι σοφιστικέ, ψαγμένος μπυρογνώστης; Ξέρεις πολύ καλά ότι το χρώμα κάνει όλη τη διαφορά. Τι να μας πει μια βαρετή πλατινοσκυλογκόμενα όταν μπορούμε να τα βρούμε με μια φλογερή κόκκινη και μια εκρηκτική μαύρη; Εδώ στην Shockin Silly Hawk brewery, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία λίγο έξω από τη βαβούρα και την επιτηδευμένη δηθενιά των ΒΠ της Αθήνας, παρασκευάζουμε 2 πραγματικά ξεχωριστές μπύρες, από αγνά υλικά και φυσικές φυτικές χρωστικές που εισάγουμε από ένα πρώην πυρηνικό εργοστάσιο στην Κίνα. Η νεωτεριστική στα σπάργανα ελληνική μπυροπαράδοση συναντά την αρχαία κινέζικη σοφία και το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει κάθε λάτρη των κόκκινων και μελαχροινών ζουμπουρλούδικων και θα κάνει τις ξανθές να... κοκκινίσουν από ντροπή.Black and Red Whateverbeer. Γιατί η μπύρα, σαν τη ζωή μας, πρέπει να χει πολλά χρώματα...

6. Στόχος : Mασχαλοτριχάτος οικοδόμος
Htistel Lager : Σηκώνεσαι στις 5, να πιείς μια γουλιά πικρό, μαύρο καφέ και να κάνεις μια τζούρα από το στραπατσαρισμένο τελευταίο Sante στο κλασσικό κόκκινο πακέτο. Βρέχει πάλι απόψε, στη φτωχογειτονιά και το γιαπί το πηλοφόρι το μυστρί σε καναν άντρα. Άντρα πολλά βαρύ και ναι. Εσύ στηρίζεις στους ώμους σου την κοινωνία, ένας σιωπηλός Άτλαντας που παλεύει κάθε μέρα με λάσπες και αμμοχάλικο. Με το πρόσωπο γκρι από την τσιμεντόσκονη, τον ιδρώτα πικρό σαν το ψωμί που κερδίζεις με κόπο, αλλά την καρδιά άσπρη σαν χιονάτο ασβέστη. Πήγε 11 και ούτε καν το κατάλαβες. Μια ματιά στον καταγάλανο ουρανό που απλώνεται απο πάνω σου σαν τεράστια αγκαλιά και ένα ειρωνικό χαμόγελο προς τη μεριά αυτών που δουλεύουν κλεισμένοι σε ένα γραφειάκι.Στο ένα χέρι το μυστρί σου, στο άλλο χέρι, ώρα να κρατήσεις μια παγωμένη Htistel. Να νοιώσεις το έντονο ανθρακικό να γαργαλάει ευχάριστα το στεγνό λαρύγγι σου και τη γεύση του αντιμονίου και του αμίαντου να ταλαιπωρούν το στομάχι σου. Δίπλα, ένα απλό κομμένο κρεμμύδι και λίγες ελιές, που έβαλε σε ένα καρό τραπεζομάντηλο το πρωί η κυρά, λίγο πριν φύγει για τη φάμπρικα..
Και πήγε κιόλας 1 και 'έχεις πιει 16 μπουκαλάκια πριν καν το καταλάβεις. Ο Γιάκωβος από δίπλα φωνάζει να τελειώνετε με το σενάζι για να πάτε σπίτι να φάτε με τη φαμελιά. Η Htistel σου χει δώσει δύναμη και κουράγιο για τη συνέχεια. Σκουπίζεις τις νοτισμένες παλάμες σου στο ιδρωμένο φανελάκι, ξακρίζεις λίγο τη μπίχλα από το νυχάκι που προεξέχει από την κεραμιδί σαγιονάρα σου, βάζεις λίγο Καζαντζίδη στο τρανζιστοράκι, να συνοδεύει με το θρήνο του τη δουλειά της φτωχολογιάς και παίρνεις τη γυναίκα σου τηλέφωνο. "Γυναίκα, μην ξεχάσεις, το μεσημέρι που θα γυρνάς, πάρε μερικές Htistel.Πάνε στεφάνι με τον κιοφτέ". Γυρνάς στο Γιακουμή, χαμογελάς και ξεκινάς το σενάζι. Είναι μια καλή μέρα. Htistel. Γιατί ιέτς γουστάρς.

7. Στόχος:  "Ο εχω δοκιμασει 5-10-20 καλες μπυρες και εχω πιασει τον παπα απο τα @@@δια "
Brewer's Heaven: Doctor Hophead's Brain Buster
Επιτέλους. Μια μπύρα για πραγματικούς γνώστες, όχι αμστελάκηδες, μακφαρλαντάκηδες και γκινεσάκιδες. Μια μπύρα για μικροζυθοποιούς, από μικροζυθοποιούς. Το όνειρό μας έγινε πραγματικότητα. Η εμμονή μας στη λεπτομέρεις πάθος. Η αγάπη μας για το λυκίσκο και τη βύνη, μπουρμπουληθράτη ονείρωξη.Διαβάσαμε Papazian, Palmer και beer.gr. Ξενυχτήσαμε μήνες στη Local και την Ipanema καταστρέφοντας τα συκώτια μας. Έχουμε πλέον όλοι κίρρωση, αλλά κάτι μαλλούρες ΝΑ,γιατί βάζουμε τη μαγιά στο μαλλί και φουντώνει. Με υπομονή, πάθος και όραμα, φτάσαμε το efficiency του mash στο 268%. Spargeάρουμε με νερό που φέρνουμε από το Prosotsani Upon Thine για να έχει την ιδανική αναλογία αλάτων και γύψου. Πετάμε μέσα 15 καινούρια είδη βιολογικού λυκίσκου που αναπτύξαμε γενετικά μόνοι μας, από επικονίαση γουρουνιών black hog με ασφόδελους, Tomahawk και τρίχες εφηβαίου και καλλιεργούμε σε αγροκτήματα της Τσεχίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Γερμανίας, των Νησιών Φώκλαντ, των νησιών Φίτζι και των υψιπέδων του Καρπενησίου. Η μπύρα μας έχει όντως 1000 IBU, όχι σαν τις φλωριές του Mikkeller και των καρμίρηδων σκωτσέζων της Brewdog. Ξέρουμε να μασάρουμε like a pro και οι βύνες μας είναι από ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο τετράστιχο σιτάρι, που θα ζήλευε και ο Ελύτης. Δεν είναι μπύρα αυτό, είναι ο οργασμός του ερασιτέχνη. Είναι για τον ψαγμένο μικροζυθοποιό που ψάχνει το καινούριο, το αναπάντεχο, το ερεβώδες.
Είπαν για τις μπύρες μας :  (ακολουθούσι εσωτερικά αστεία για τα μέλη του beer.gr, δε θα τα καταλάβετε, αυτοί που πρέπει, τα κατάλαβαν :p)
"Καλή είναι, αλλά Heineken από βαρέλι έχεις πιεί;" - Ανώνυμο Μέλος beer.gr
"Το διαθλασίμετρό τους θέλει καλιμπράρισμα" - Panagiotis
"Εγώ με BIAB την κάνω για πλάκα"- Nik
"Δεν προλάβαινα να δοκιάσω, η γυναίκα μου ήθελε να δούμε τούρκικα" - Terry72
"15 είδη λυκίσκου; Πωωω..εγώ με 15 γραμμάρια ενός λυκίσκου που χα ξαναχρησιμοποιήσει για τις προηγούμενες 37 μπύρες μου στην φτιάχνω ίδια με το 1/10 του κόστους" - Kostasss
"Tϊμιο μπυράκι, πιάσε μια Jackhammer τώρα και πωωω ρε μαλάκα κοίτα ένα κωλαράκι που περνάει" - Beerallica