Αγαπητοί πισθοί, σεβαστά τέκνα, εκλεκτές κιουρίες, γκομενάκια
Άκουσα τα μέτρα που μας πήρε ο Τζέφρι το πρωί και εφρύαξα. Απεφάσισα λοιπόν πως ως σοβαρός ηγέτης θρησκείας, οφείλω, όχι!! ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΙΕΡΟ, να προσπαθήσω να βοηθήσω και εγώ όσο μπορώ, ώστε και να προωθήσω τα της θρησκείας μας, αλλά και έμπρακτα να οδηγήσω το κοινόν εις νέας ατραπούς. Πιο μαγγιόρικας. Πιο μεζεκλίδικας. Πιο κοντά εις το πραγματικό εύ ζειν, το οποίο πρέπει σιγά σιγά να αποσυνδέσομεν εκ των μπουζουκίων, των πλατινέ σκυλούδων και του καφέος με 6 ευρά. Πρέπει να αποσυνδέσουμε το ζειν μας από την τριάδα «φράγκα-μούρη-μαγκιατουκωλου». Η ομορφιά και ο πλούτος είναι στα απλά, αυτά που ζεσταίνουν την καρδιά και το μυαλό. Είναι στην καλή παρέα, το καλό ποτό, το καλό φαϊ και το καλό σαικς. Τα υπόλοιπα είναι σάλτσες και μάλιστα κατεψυγμένες και ζεσταμένες σε φούρνο μικροκυμάτων. Μια Κυριακή μεσημεράκι σπίτι με φίλους, μπυρίτσες και μεζέδια, δεν ξεπερνάει κανένα κακοσυντηρημένο«σαλέ»-πρώην κοτέτσι με 380 ευρώ το δευτερόλεπτο, που κάποιος καούνος έφτιαξε με κλεμμένη επιδότηση και τώρα την είδε Υβ Σεν Λοράν των Τζουμέρκων. Οι σπιτικοί μεζέδες που θα δώσω συνταγές παρακάτω είναι κλάσης ανώτεροι από μερικά γκουρμεδιάρικα πιάτα-δαχτυλίθρες σε εστιατόρια της αντίληψης «είμαι ακριβός άρα είμαι καλός». Και μπόνους, φυσικά οδηγίες παρασκευής μπύρας από το beer.gr, στο οποίο έχω γνωρίσει εξαιρετικά άτομα, με μεράκι και όρεξη για παρέα, γκουρμεδοαναζήτηση και μπυροκατάνυξη. Οι συνταγές παρακάτω προέρχονται από το forum και αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία –στο μέτρο της λογικής του «μου ανήκει μια συνταγή». Καμία δεν ανήκει σε κανέναν. Το κείμενο όμως είνια άλλο πράγμα..- των συγγραφέων τους, το ίδιο και οι οδηγίες παρασκευής μπύρας. Κοινώς, απαγορεύεται το copy/paste, η αναδημοσίευση σε ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα χωρίς πρότερη ειδοποίηση του συγγραφέος καθώς και η οικειοποίηση των παρακάτω κειμένων. Πιο απλά : ΔΕ ΣΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΩ ΝΑ ΤΑ ΞΑΝΑΒΑΛΕΙΣ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΑΡΑΛΛΑΓΜΕΝΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΩΤΑ ΕΜΕΝΑ Η ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΤΙΚΟ LINK.
Θα ακολουθήσουν και άλλες συνταγές, γιατί μέγιστο μέλημα του Μέγα Σουβλακέα είναι να χορταίνει ο κόσμος με πράγματα απλά, ποιοτικά και νόστιμα.
Παραδοσιακή Βορειοελλαδίτικη συνταγή. Τα υλικά προσαρμόστε τα ανάλογα με την ποσότητα που θέλετε να φτιάξετε. Είναι ένας μεζές για όλα τα γούστα, τσίπουρο, μπύρα, ούζο, ρακί, κρασί. Αλλά είναι και φαγητό, με αυγά ομελέτα, σαγανάκι ανατολίτικο, φλογέρες, μπουρέκια, πίτες, κροκέτες, καναπεδάκια, σάλτσα για μακαρόνια και ρύζι, κλπ.
Υλικά
1.5 κιλό χοιρινό κρέας (σπάλα, στήθος, πλευρά χωρίς κόκκαλα)
3.5 κιλά μοσχάρι (ποντίκι) αφαιρούμε τα νεύρα όπου υπάρχουν. (εάν μπορείτε να βρείτε βοδινό ή ακόμα καλύτερα βουβαλίσιο κρέας – για ακριβά γούστα) αλάτι, πιπέρι, κίμινο -μπόλικοοοοο-, ρίγανη ανάλογα με τα γούστα μας. για όσους θέλουν ρίχνουν μέσα να βράσουν μαζί πράσα και κρεμύδια ξερά ή πράσινα. |
(Σημ. Του Estarian : Δε χρειάζεται να φτιάξεις 5 κιλά κρέας. Κοστίζει. Η αναλογία όπως βλέπεις είναι περίπου 1 χοιρινό με ~2.5 μοσχάρι – ναι ξέρω ρε τριμ.. 2.333333 βγαίνει οκ..) .
Κόβουμε τα κρέατα σε μερίδες τα ξεπλένουμε με χλιαρό νερό και τα βράζουμε με τα μπαχαρικά αλλά χωρίς αλάτι για 6- 6 1/2 ώρες. Μετά ρίχνουμε το αλάτι και ζυμώνουμε (ανακατεύουμε πολύ καλά) και είναι έτοιμος για ψυγείο ή όταν κρυώσει το κάνουμε ρολό σε λαδόκολα και στην κατάψυξη ή σε μερίδες.
Παστουρμάς – Εκτέλεση Estarian
1 κιλό μοσχαρίσιο κυλότο (ή νουά) – ο πρώτος μου παστουρμάς έγινε με κυλότο
2-3 κιλά αλάτι χοντρό (μην το λυπάστε, σχεδόν τσάμπα είναι)
200 γραμμάρια μοσχοσίταρο (στα μπαχαράδικα) ή 400-500 έτοιμο τσιμένι (στα μπαχαράδικα επίσης)
2-3 κουταλιές αλάτι ψιλό
200-250 γρ. Πάπρικα γλυκιά
1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο (άμα γουστάρεις καυτερό πολύ, βάλε και 2 και 3)
2-3 σκελιδες σκόρδο
1 σφηνάκι κονιάκ
Τριμμένο πάγο
|
Αρχικά καθαρίζουμε το κομμάτι το κρέας από πετσούλες, λιπάκια κλπ. Φροντίζουμε να είναι όσο καθαρό γίνεται.
Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και στρώνουμε στον πάτο αλάτι. Βάζουμε το κρέας μέσα και το καλύπτουμε καλά από όλες τις μεριές. Το αφήνουμε στο μπολ 7-8 μέρες. Κάθε βραδάκι το κοιτάμε αν έχει βγάλει υγρά το κρέας (βγάζει στάνταρ), τα πετάμε και συμπληρώνουμε αλάτι. Εναλλακτικά, αν έχετε κανα σουρωτήρι-μπολ, βάζετε το κρέας μέσα εκεί, από κάτω άλλο μπολ ίδιου μεγέθους και απλά σηκώνετε το ένα και χύνετε τα υγρά. Πιο εύκολο. Μετά από μια βδομάδα ή και κανα δυό μέρες περισσότερο αν θέλετε να «ψηθεί» καλά το κρέας στο αλάτι, το βγάζετε και το ξεπλένετε ΚΑΛΑ. Μιλάμε για αρκετό νερό, γιατί μπορεί να βγει λύσσα ο παστουρμάς και να μην τρώγεται. Παίρνετε που λέτε μια σακοράφα ή βελόνα ή κάτι ρε αδερφέ, περνάτε λίγο σπάγγο κουζίνας και τρυπάτε το κρέας στη μια άκρη, να μπορεί να κρεμαστεί. Βάζετε σε ένα τάπερ το κρέας στο ψυγείο 1-2 μέρες, να σφίξει. Το κρέας δεν παθαίνει τίποτα έτσι, είναι ήδη παστό.
2 μέρες μετά ήρθε η ώρα της τελικής προετοιμασίας. Παίρνουμε τον πολυκόφτη μας και ρίχνουμε μέσα αρχικά μερικά παγάκια. Τα τρίβουμε καλά. Μετά προσθέτουμε το μοσχοσίταρο, την πάπρικα, το αλάτι, τα σκόρδα, το μπούκοβο και το κονιάκ και του δίνουμε να καταλάβει. Σκοπός είναι να βγει μια πάστα αρκετά λασποειδής αλλά όχι σούπα. Προφανώς άμα βγει πιο σφιχτή-πιο αραιή, συμπληρώνουμε ή νερό ή πάπρικα αναλόγως μέχρι να στρώσει. Και τώρα αρχίζει το μακιγιάζ. Σκοπός μας είναι να καλύψουμε το κομμάτι το κρέας με την πάστα αυτή καλά και ΤΕΛΕΙΩΣ. Να μην υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ η παραμικρή τρύπα ή αμυχή γιατί αλλιώς το κρέας θα χαλάσει. Μην ανησυχείτε γιατί το μοσχοσίταρο φουσκώνει κιόλας και καλύπτει καλά. Σε περίπτωση που έχετε πάρει έτοιμο το μείγμα για το τσιμένι από το μπαχαράδικο, απλά το κάνετε λάσπη με τον τριμμένο πάγο και είστε κομπλέ. Αφού το καλύψετε το κρεατάκι καλά, είναι έτοιμο για κρέμασμα. Το κρεμάτε σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος, το καλύπτετε με ένα τούλι μην πηγαίνουν και μύγες και το αφήνετε μια βδομαδούλα να γίνει. Προσωπικά το άφησα 2 βδομάδες για να μου στεγνώσει καλά, αλλά αυτό είναι θέμα γούστου. Όταν γίνει, κόβετε και απολαμβάνετε.
(...) Οι λούτζες απαντώνται στις Κυκλάδες. Κάθε νησί έχει και το δικό του τρόπο και δυστυχώς δεν έχουν κατωχυρώσει την ονομασία και τον τρόπο παρασκευής. Επίσης δυστυχώς, χρόνο με το χρόνο η τέχνη εγκαταλείπεται και τα τοπικά χασάπικα δεν παρασκευάζουν λούτζες πια.
(Σημ. Του Estarian : Έχουμε και καπνιστή και απλή. Άμα είστε ούλτρα μερακλήδες, και έχετε τρόπο για κάπνισμα, δοκιμάστε το)
Υλικά
1 ψαρονέφρι χοιρινό (11/2 με 2 κιλά) Αλάτι Μαύρο ξηρό κρασί ,2 κτσ Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 2 κτσ θρούμπι (αν δεν έχετε βάλτε ρίγανη ή ματζουράνα) 3 κόκκοι μπαχάρι κοπανισμένο 2 τριμένα γαρύφαλλα 1 αιματιά (παχύ έντερο χοίρου) καλά πλυμένη – βρίσκετε άνετα σε χασάπικα πριονίδι απο φρύγανα, θυμάρι και ότι μυρωδικό κλαδί για κάπνισμα (από δρυ θα βρειτε πιο εύκολα) |
Αλατίστε το ψαρονέφρι και αφήστε το στο ψυγείο ένα 24ωρο. Αλλές 24 ώρες μαρινάρετε το στο κρασί. Στεγνώστε και κάνετε κοψιές στο κρέας, ανακατώστε τα μυρωδικά και βάλτε τα στις κοψιές. Περάστε το ψαρονέφρι στο έντερο. Καπνίστε για 3-4 μέρες σε ψυχρό καπνό. Στεγνώστε για 20 μέρες.
Αν δεν έχετε τρόπο να καπνίσετε το κρέας, τότε αφήστε το ψαρονέφρι στο αλάτι για 4 ημέρες και ακολουθήστε τη συνταγή χωρίς το κάπνισμα.
3-4 μέρες στο αλάτι και μετά τα σκεπάζεις με μαυροδάφνη, κόλιανδρο, πράσινο πιπέρι και λίγο αστεροειδή γλυκάνισο, για τουλάχιστον 1 εβδομάδα....
Λούντζα νούμερο δύο. Εδώ θα δούμε μια παραλλαγή της παραδοσιακής συνταγής της Τήνου.
Θα χρειαστούμε 1,5 κιλό χοιρινό κόντρα φιλέτο (ξεκοκαλισμένο) 1 κιλό περίπου χοντρό αλάτι 200 γρ μαραθόσπορο 100 γρ πράσινο πιπέρι σε κόκκους 1 λίτρο κρασί βισάντο (γλυκό) (εγώ έβαλα μαυροδαύφνη -απο το Lidl-) |
Σε ένα πλαστικό τάπερ στρώνουμε τον πάτο με το χοντρό αλάτι, ακουμπάμε το κρέας και το σκεπάζουμε όλο με το αλάτι. Το αφήνουμε στο ψυγείο για τρεις μέρες γυρνώντας το τακτικά και προσθέτοντας αλάτι αν χρειάζεται
Ξεπλένουμε το κρέας από το αλάτι, στρώνουμε μια λαδόκολλα, βάζουμε τον μαραθόσπορο και το πιπέρι και ρολάρουμε το κρέας για να κολλήσουν πάνω.
Το βάζουμε πάλι στο ταπερ αλλά τώρα σκεπάζουμε με το βισαντο ή μαυροδαύφνη. Αφήνουμε στο ψυγείο για μια εβδομάδα. Βγάζουμε το κρέας από το κρασί, στεγνώνουμε και το τυλίγουμε με ένα τούλι. Το κρεμάμε σε δροσερό μέρος που αερίζεται καλά για τέσσερις ήμερες για να στεγνώσει
Το συντηρούμε στο ψυγείο για αρκετό καιρό
Υλικά (για ένα κιλό κρέατος)
700 γρ. Χοιρινό κρέας (μπούτι) 300 γρ Χοιρινό λίπος (από την πλάτη του χοίρου, κατά προτίμηση) 12 γρ αλάτι 7-10 γρ μπαχαρικά για τρικαλινό. 1 μέτρο έντερο χοιρινό παστωμένο. |
Δεν μπαίνω στη διαδικασία να γράψω αναλυτικά τα είδη μπαχαρικών που χρειάζονται για την παρασκευή τρικαλινού διότι στην Αθηνάς θα βρείτε έτοιμα μείγματα γι'αυτό το είδος λουκάνικου με τη σωστή αναλογία. Ήτοι νοστιμότατα.
Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμο μείγμα βάλτε 12 γρ αλάτι. Αν φτιάξετε δικό σας μείγμα αυξήστε την ποσότητα αλατιού σε 15 γρ.
Αν έχετε μηχανή του κιμά και δίσκο κοπής με οπές 12 mm είστε τυχεροί. Το μυστικό στα λουκανικάκια αυτά είναι το χοντροκομμένο κρέας και λίπος. Αν δεν έχετε δίσκους τέτοιους, αλλά έχετε κέφι λιανίστε το κρέας με μαχαίρια.
Κόψτε στο ίδιο μέγεθος και το λίπος (έχει σημασία).
Σε μία λεκάνη ανακατέψτε όλα τα υλικά, ζυμώστε 5 λεπτά και αφήστε στο ψυγείο όλη νύχτα.
Την επομένη μουλιάστε σε κρύο νερό το έντερο 10 λεπτά για να μαλακώσει και να φύγει το αλάτι.
Περάστε το στη μηχανή γεμίσματος και γεμίστε τα λουκάνικά σας.
Κρεμάστε τα έξω να στεγνώσουν για 24 ώρες προτού καταναλώσετε.
Τρόπος μαγειρέματος.
Στο γκριλ σε σιγανή ένταση και στη μέση του φούρνου σας η σχάρα ώστε να λιώσει το λίπος και να μείνει μισό στο μέγεθος. Δε χρειάζεται να προθερμάνετε το γκριλ.
Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμο μείγμα βάλτε 12 γρ αλάτι. Αν φτιάξετε δικό σας μείγμα αυξήστε την ποσότητα αλατιού σε 15 γρ.
Αν έχετε μηχανή του κιμά και δίσκο κοπής με οπές 12 mm είστε τυχεροί. Το μυστικό στα λουκανικάκια αυτά είναι το χοντροκομμένο κρέας και λίπος. Αν δεν έχετε δίσκους τέτοιους, αλλά έχετε κέφι λιανίστε το κρέας με μαχαίρια.
Κόψτε στο ίδιο μέγεθος και το λίπος (έχει σημασία).
Σε μία λεκάνη ανακατέψτε όλα τα υλικά, ζυμώστε 5 λεπτά και αφήστε στο ψυγείο όλη νύχτα.
Την επομένη μουλιάστε σε κρύο νερό το έντερο 10 λεπτά για να μαλακώσει και να φύγει το αλάτι.
Περάστε το στη μηχανή γεμίσματος και γεμίστε τα λουκάνικά σας.
Κρεμάστε τα έξω να στεγνώσουν για 24 ώρες προτού καταναλώσετε.
Τρόπος μαγειρέματος.
Στο γκριλ σε σιγανή ένταση και στη μέση του φούρνου σας η σχάρα ώστε να λιώσει το λίπος και να μείνει μισό στο μέγεθος. Δε χρειάζεται να προθερμάνετε το γκριλ.
Οι ποσότητες που θα δώσω είναι για ένα κιλό κρεατομάζας. Εσείς φτιάχνετε όσο θέλετε δια της απλής μεθόδου των τριών.
Υλικά για τον κρεατοπολτό
120 γρ. βοδινό άπαχο κρέας (επειδή μάλλον δε θα βρείτε βοδινό πάρετε μοσχάρι)
120 γρ χοιρινό κρέας (μπούτι)
110 γρ λίπος χοίρου (από την πλάτη κατά προτίμηση)
110 γρ μάγουλο χοιρινό (αν δεν έχει ο χασάπης αντικαταστήστε το με κοιλιά)
80 γρ τριμμένος πάγος (στο μουλινέξ)
10 γρ κρεμμύδι πολτοποιημένο
Αλέστε ελαφρώς παγωμένα τα παραπάνω υλικά στην κρεατομηχανή χρησιμοποιώντας δίσκο 2 ή 3 mm. Τοποθετήστε το κρέας στο ψυγείο για να ξαναπέσει η θερμοκρασία του.
Υλικά για το πρόσθετο κρέας
350 γρ χοιρινό κρέας (μπούτι)
100 γρ χοιρινή κοιλιά άπαχη.
Αλέστε ελαφρώς παγωμένα αυτά τα υλικά στην κρεατομηχανή με δίσκο 8 ή 10 mm. Τοποθετήστε στο ψυγείο.
Καρυκεύματα
15 γρ αλάτι
3 γρ μείγμα Νιτρώδους Νατρίου (6,25% ΝαΝΟ2 με αλάτι). Αν δε θέλετε να βάλετε νιτρικά αντικαταστήστε την παραπάνω ποσότητα με καθαρό αλάτι. (Σημ του Estarian : Eγώ δε θέλω ! )
2,3 γρ άσπρο πιπέρι τριμμένο.
0,5 γρ μοσχοκάρυδο.
0,5 γρ κορίανδρο.
0,5 γλυκιά πάπρικα.
0,3 γρ πιπερόριζα.
0,3 γρ καρδάμωμο
0,7 γρ γλουταμινικό μονονάτριο (προαιρετικό)
10 γρ φιστίκια Αιγίνης ανάλατα.
Στην κουζινομηχανή, με το γάντζο ζυμώματος, ζυμώστε πρώτα για 6 με 7 λεπτά την λεπτοαλεσμένη κρεατομάζα μαζί με τα καρυκεύματα (χωρίς τα φιστίκια)και τη μισή ποσότητα αλατιού κατόπιν προσθέστε το χοντροκομμένο κρέας και την υπόλοιπη ποσότητα αλατιού και τα φιστίκια. Ζυμώστε για άλλα 2 με 3 λεπτά. Αφήστε τη ζυμωμένη κρεατομάζα όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
Την επομένη γεμίστε το περίβλημα και ζεματίστε το σαλάμι στους 75 βαθμούς.
Αν έχετε διάμετρο περιβλήματος 7 εκ ζεματίστε για 1 1/2 ώρες. Αν η διάμετρος είναι 90 εκ για 2 ώρες. Στη συνέχεια ψύξτε σιγά σιγά το σαλάμι σε μπάνιο δροσερού νερού.
TIPS
1. Τα καρυκεύματα για να κατανεμηθούν ομοιόμορφα στην κρεατομάζα μπορείτε να τα διαλύστε σε λίγο νερό.
2. Το περίβλημα ενδέχεται να είναι μεγάλο και να μη χωράει στην κατσαρόλα σας. Αν συμβαίνει αυτό κόψτε το στα δύο.
3. Συνθετικό περίβλημα είναι απίθανο να βρείτε.Όμως για φυσικό μπορείτε να πάτε στου ΜΕΣΣΗΝΕΖΗ (Αρμοδίου 18 Αθήνα απέναντι από την κρεαταγορά) και να ζητήσετε μια κάλτσα για αλλαντικά. Αυτός έχει επίσης και φυσικά αντεράκια για λουκάνικα.
Σημείωση
Η συνταγή αυτή, όπως και κάθε άλλη συνταγή αλλαντικών θερμικής επεξεργασίας, απαιτεί τη χρήση θερμόμετρου. Το θερμόμετρο είναι απαραίτητο για την συνεχή παρακολούθηση της θερμοκρασίας γιατί αν ανέβει η θερμοκρασία πάνω από κάποια όρια τότε όλοι οι χυμοί των αλλαντικών θα χαθούν και τα αλλαντικά θα στεγνώσουν.
Καλή επιτυχία
Υλικά για τον κρεατοπολτό
120 γρ. βοδινό άπαχο κρέας (επειδή μάλλον δε θα βρείτε βοδινό πάρετε μοσχάρι)
120 γρ χοιρινό κρέας (μπούτι)
110 γρ λίπος χοίρου (από την πλάτη κατά προτίμηση)
110 γρ μάγουλο χοιρινό (αν δεν έχει ο χασάπης αντικαταστήστε το με κοιλιά)
80 γρ τριμμένος πάγος (στο μουλινέξ)
10 γρ κρεμμύδι πολτοποιημένο
Αλέστε ελαφρώς παγωμένα τα παραπάνω υλικά στην κρεατομηχανή χρησιμοποιώντας δίσκο 2 ή 3 mm. Τοποθετήστε το κρέας στο ψυγείο για να ξαναπέσει η θερμοκρασία του.
Υλικά για το πρόσθετο κρέας
350 γρ χοιρινό κρέας (μπούτι)
100 γρ χοιρινή κοιλιά άπαχη.
Αλέστε ελαφρώς παγωμένα αυτά τα υλικά στην κρεατομηχανή με δίσκο 8 ή 10 mm. Τοποθετήστε στο ψυγείο.
Καρυκεύματα
15 γρ αλάτι
3 γρ μείγμα Νιτρώδους Νατρίου (6,25% ΝαΝΟ2 με αλάτι). Αν δε θέλετε να βάλετε νιτρικά αντικαταστήστε την παραπάνω ποσότητα με καθαρό αλάτι. (Σημ του Estarian : Eγώ δε θέλω ! )
2,3 γρ άσπρο πιπέρι τριμμένο.
0,5 γρ μοσχοκάρυδο.
0,5 γρ κορίανδρο.
0,5 γλυκιά πάπρικα.
0,3 γρ πιπερόριζα.
0,3 γρ καρδάμωμο
0,7 γρ γλουταμινικό μονονάτριο (προαιρετικό)
10 γρ φιστίκια Αιγίνης ανάλατα.
Στην κουζινομηχανή, με το γάντζο ζυμώματος, ζυμώστε πρώτα για 6 με 7 λεπτά την λεπτοαλεσμένη κρεατομάζα μαζί με τα καρυκεύματα (χωρίς τα φιστίκια)και τη μισή ποσότητα αλατιού κατόπιν προσθέστε το χοντροκομμένο κρέας και την υπόλοιπη ποσότητα αλατιού και τα φιστίκια. Ζυμώστε για άλλα 2 με 3 λεπτά. Αφήστε τη ζυμωμένη κρεατομάζα όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
Την επομένη γεμίστε το περίβλημα και ζεματίστε το σαλάμι στους 75 βαθμούς.
Αν έχετε διάμετρο περιβλήματος 7 εκ ζεματίστε για 1 1/2 ώρες. Αν η διάμετρος είναι 90 εκ για 2 ώρες. Στη συνέχεια ψύξτε σιγά σιγά το σαλάμι σε μπάνιο δροσερού νερού.
TIPS
1. Τα καρυκεύματα για να κατανεμηθούν ομοιόμορφα στην κρεατομάζα μπορείτε να τα διαλύστε σε λίγο νερό.
2. Το περίβλημα ενδέχεται να είναι μεγάλο και να μη χωράει στην κατσαρόλα σας. Αν συμβαίνει αυτό κόψτε το στα δύο.
3. Συνθετικό περίβλημα είναι απίθανο να βρείτε.Όμως για φυσικό μπορείτε να πάτε στου ΜΕΣΣΗΝΕΖΗ (Αρμοδίου 18 Αθήνα απέναντι από την κρεαταγορά) και να ζητήσετε μια κάλτσα για αλλαντικά. Αυτός έχει επίσης και φυσικά αντεράκια για λουκάνικα.
Σημείωση
Η συνταγή αυτή, όπως και κάθε άλλη συνταγή αλλαντικών θερμικής επεξεργασίας, απαιτεί τη χρήση θερμόμετρου. Το θερμόμετρο είναι απαραίτητο για την συνεχή παρακολούθηση της θερμοκρασίας γιατί αν ανέβει η θερμοκρασία πάνω από κάποια όρια τότε όλοι οι χυμοί των αλλαντικών θα χαθούν και τα αλλαντικά θα στεγνώσουν.
Καλή επιτυχία
Σπιτικό «Ταμπάσκο» - «Επικοινωνήστε με το Σουβλακέα» - του Προφήτη
Στον κηπάκο με τα αρωματικά μου, έχω και 2 ρίζες καυτερές πιπεριές. Είναι ένα είδος που μου φερε ο κουμπάρος μου από την Αίγυπτο. Κοντές και με πολύ λεπτή σάρκα.
Οπότε μια μέρα είπα να πειραματιστώ, καθότι τα ρημάδια τα φυτά βγάζουν ΠΟΛΥ πράμα. Σκέφτηκα να φτιάξω κάτι που να μοιάζει με ταμπάσκο, και πέτυχε.
Οπότε μια μέρα είπα να πειραματιστώ, καθότι τα ρημάδια τα φυτά βγάζουν ΠΟΛΥ πράμα. Σκέφτηκα να φτιάξω κάτι που να μοιάζει με ταμπάσκο, και πέτυχε.
Υλικά
20 πιπερίτσες φρέσκες μικρές 1 κουταλιά χοντρό αλάτι 1 κλωνάρι θυμάρι Μισή σκελίδα σκόρδο 1 μπουκάλι άσπρο ξύδι |
Πήρα καμιά 20αριά πιπερίτσες και τις έβαλα μια βδομάδα ανάμεσα σε δυό στρώματα χοντρό αλάτι.
Να πω την αλήθεια, δεν ειδα και καμιά σπουδαία διαφορά στην όψη τους μετά το πέρας της εβδομάδας, αλλά τέλος πάντων.
Πήρα ένα μπουκάλι λευκό ξύδι και μιση σκελίδα σκόρδο. Τα έβαλα να βράσουν μαζί με τις πιπεριές, κανά 10λεπτο.
Το πράμα που βγήκε το έριξα στο μούλτι και του δωσα να καταλάβει μέχρι να λιώσουν τελείως οι πιπεριές. Παράλληλα κατά τη διάρκεια του κοψίματος, έριχνα μέσα και αλάτι.
Ε αυτό ήταν, το έβαλα μέσα σε ένα βαζάκι, έριξα μέσα και 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι και το άφησα 2 βδομάδες.
Το αποτέλεσμα ήταν ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ.. Ανοίγεις το βαζάκι και κλαίνε οι γείτονες!
Παραλλαγή Ταμπάσκο του Diver
3-4 καυτερές πιπεριές τύπου «κέρατο» - οι μεγάλες
1 μπουκάλι μπαλσάμικο καλαμάτας
Λίγο αλάτι – 1 ή 2 κουταλιές φτάνουν
1 κουταλιά καπνιστή πάπρικα
Χοντροκόβουμε τις πιπεριές και τις βάζουμε σε κατσαρολάκι να βράσουν με το ξύδ, μισό ποτήρι νερό , την πάπρικα και το αλάτι. Τις βράζουμε καλά και μετά πολτοποιούμε με το μούλτι και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
1 Κομμάτι Σολωμό φρέσκο
Αλάτι
Καλαμποκέλαιο
Η συνταγή αυτή αποτελεί πατεντάρισμα της κλασικής λακέρδας που πέρνουμε από τα σούπερ μάρκετ και βγαίνει αναπάντεχα καλή!
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε φέτα σολομού, είτε φιλέτο. Εάν χρησιμοποιήσουμε φέτα, καλό είναι να αφαιρέσουμε το κεντρικό κόκκαλο γιατί μετά από καιρό θα δώσει βαριά μυρωδιά και γεύση. Εγώ χρησιμοποίησα φιλέτο.
Τοποθετούμε σε ένα δοχείο αλάτι ώστε να σκεπαστεί ο πάτος, τοποθετούμε το σολομό και στη συνέχεια σκεπάζουμε με αλάτι.
Αφήνουμε στο ψυγείο 3-5 ημέρες ανάλογα με το πάχος της φέτας και το πόσο αρμυρό-λιπαρό θέλουμε να είναι.
Στη συνέχεια φτιάχνουμε άρμη 10-12 βαθμούς (100-120 gr άλας για κάθε 1000ml νερό) και το αφήνουμε άλλες 3-5 ημέρες.
Τέλος το βάζουμε σε ένα δοχείο με καλαμποκέλαιο (ΟΧΙ ελαιόλαδο). Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο τουλάχιστον 6 μήνες.
Κόβουμε όσο θέλουμε να φάμε, το βάζουμε σε ένα πιάτο, ρίχνουμε ελαιόλαδο και λεμόνι και........ γίνεται το έλα να δεις!!!! Το τσίπουρο κατεβαίνει αέρα!!
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε φέτα σολομού, είτε φιλέτο. Εάν χρησιμοποιήσουμε φέτα, καλό είναι να αφαιρέσουμε το κεντρικό κόκκαλο γιατί μετά από καιρό θα δώσει βαριά μυρωδιά και γεύση. Εγώ χρησιμοποίησα φιλέτο.
Τοποθετούμε σε ένα δοχείο αλάτι ώστε να σκεπαστεί ο πάτος, τοποθετούμε το σολομό και στη συνέχεια σκεπάζουμε με αλάτι.
Αφήνουμε στο ψυγείο 3-5 ημέρες ανάλογα με το πάχος της φέτας και το πόσο αρμυρό-λιπαρό θέλουμε να είναι.
Στη συνέχεια φτιάχνουμε άρμη 10-12 βαθμούς (100-120 gr άλας για κάθε 1000ml νερό) και το αφήνουμε άλλες 3-5 ημέρες.
Τέλος το βάζουμε σε ένα δοχείο με καλαμποκέλαιο (ΟΧΙ ελαιόλαδο). Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο τουλάχιστον 6 μήνες.
Κόβουμε όσο θέλουμε να φάμε, το βάζουμε σε ένα πιάτο, ρίχνουμε ελαιόλαδο και λεμόνι και........ γίνεται το έλα να δεις!!!! Το τσίπουρο κατεβαίνει αέρα!!
Μπύρα Μπύρα Μπύρα Μπύρα
Και τώρα αγαπητοί μου πιστοί, περνάμε στη μπύρααααα..... Ε πως, μεζές άνευ μπύρας πάει; Δεν πάει.. Ειδικά τώρα το καλοκαιράκι.
Θα σας πω τα βασικά περί των υλικών, και ακολουθεί το άρθρο του συνιδιοκτήτη του Beer.gr , γνωστού στους κύκλους των αλκοολικών ως Beerallica. Οι οδηγίες παρασκευής αφορούν μόνο την πρώτη φάση, όχι την εμφιάλωση, αλλά κάντε λίγη υπομονή και όλα θα γίνουν.
Τα βασικά:
Η μπύρα από τι αποτελείται; Από βύνη (κριθάρι που έχε υποστεί κάποια επεξεργασία δηλαδή), λυκίσκο, μαγιά και νερό. Κατά βάση δηλαδή, αλλά ας μείνουμε εδώ προς το παρόν.
Πως ξεκινάμε; Απλό. Κυκλοφορούν στην αγορά τα λεγόμενα «κιτ». Αφορούν τον αρχάριο στην Παρασκευή μπύρας και με αυτά φτιάχνετε μια μπύρα με το λιγότερο δυνατό κόπο – αλλά προφανώς και με τη λιγότερη δυνατή «παρεμβολή» στη συνταγή και στο αποτέλεσμα. Το κιτ αποτελείται από μια μεγάλη κονσέρβα που περιέχει μια ποσότητα (1.5 ή 1.8 λίτρα συνήθως ) εκχυλίσματος βύνης με λυκίσκο, σε μορφή ενός παχύρρευστου πράγματος, σα μελάσσα και ένα φακελλάκι μαγιά. Με ένα κιτ μπορείτε να φτιάξετε από 17 έως 23 λίτρα μπύρα, ανάλογα με την αρχική ποσότητα βύνης στο κιτ.
Το κόστος.. Ίσως φανεί λίγο πολύ για τον αρχικό εξοπλισμό, που κοστίζει γύρω στα 80 ευρώ, αλλά αυτά τα δίνεις μια φορά, όχι 100. Η πρώτη μου μπύρα, 23 λίτρα μιας καλούτσικης lager (45 μπουκάλια λέμε τώρα) μου κόστισε 20 ευρώ.
Από κει και πέρα, το προχωράς όπως θες εσύ και αν γουστάρεις να το πας πολύ παραπέρα. Αν την ακούσεις και περάσεις στη λεγόμενη all grain μέθοδο παρασκευής (στην οποία φτιάχνεις τη μπύρα τελείως μόνος, από το επίπεδο της βύνης σε σπόρους), ε ναι θα σκάσεις κάτι παραπάνω για εξοπλισμούς. Και πάλι αξίζει.
Μια εξαιρετική Weiss που έφτιαξε ένα φιλαράκι –πλέον- από κει μέσα, του κόστισε 25 ευρώ τα 23 λίτρα. Άντε πήγαινε να πιείς weiss έξω, η φθηνότερη έχει τάλλαρο το μπουκάλι.
Το σπορ αξίζει, έχει πλάκα, σου γλυτώνει φράγκα και έχεις τη χαρά να πίνεις κάτι που ξέρεις ακριβώς τι είναι και δεν έχει χημικούρες για γεύση μέσα. Μόνο απλή βύνη, λυκίσκο και σάκχαρα. (Τις μαγκιές με καφέδες, βανίλιες, ουϊσκια κλπ αφού ανέβετε level πρώτα και ξεκινήσετε να φτιάχνετε stouts ή porters).
Προχωράμε λοιπόν στις οδηγίες παρασκευής απο κιτ, άρθρο του Beerallica όπως είπαμε, τον οποίο ίσως τον έχετε πετύχει σε κάποια εκπομπή πάνω από μια μαρμίτα ως άλλο Πανοραμίξ. Είναι και το μοντέλο στις φωτογραφίες. Πιστές μην λυσσάτε, είναι παντρεμένος. :P
Συγχαρητήρια, έχετε αγοράσει τον βασικό εξοπλισμό, ένα beer kit και την απαραίτητη δεξτρόζη. Τα αγγλικά σας όμως είναι σκουριασμένα και χρειάζεστε βοήθεια με τα πρώτα σας βήματα. Το άρθρο αυτό είναι για σας, ανοίξτε μια μπυρίτσα και αρχίστε το διάβασμα.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να φτιάξει κανείς μπύρα στο σπίτι, όμως για το συγκεκριμένο παράδειγμα θα σας περιγράψω τη μέθοδο που ακολουθώ εγώ. Τα σχόλια ευπρόσδεκτα, όπως πάντα.
Θα χρειαστούμε:
- 1 κιτ εξοπλισμού Deluxe
- 1 beer kit (για το παράδειγμά μας, η lager της Munton's)
- 1 κιλό δεξτρόζη
- 1 βραστήρα
- Περίπου 20 λίτρα καθαρό νερό
- Ένα λεκανάκι για την αποστείρωση
- Ένα κατσαρολάκι για μπεν μαρί (να χωράει την κονσέρβα)
- Μια κατσαρόλα για το μίγμα (να χωράει 5-6 λίτρα νερό)
- Ένα γυάλινο ποτήρι, κατά προτίμηση λείο
- Λίγη μεμβράνη κουζίνας
- Μικρή ποσότητα vodka για την αεροπαγίδα
- Ανοιχτήρι για κονσέρβες
Ξεκινάμε πλένοντας προσεκτικά και με επιμέλεια τα πάντα. Δεν έχει σημασία αν το κατσαρολάκι το πήρατε από το ντουλάπι καθαρό, ρίξτε του ένα φρέσκο πλύσιμο για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Θεωρώ ότι έχετε πλύνει τα πάντα, οπότε δεν αναφέρω πλυσίματα παρακάτω στη διαδικασία, έτσι; Επίσης θεωρώ ότι έχετε πλύνει καλά και τα χέρια σας ως τον αγκώνα.
Γεμίζουμε το λεκανάκι με καυτό νερό από τη βρύση. Εκεί διαλύουμε την κατάλληλη ποσότητα απολυμαντικού μέσου (πχ. chemipro oxi που περιέχεται στο Deluxe). Στο διάλυμμα αυτό βυθίζουμε τον αναδευτήρα μας, το ποτήρι και την αεροπαγίδα.
Αφαιρούμε το πλαστικό καπάκι από την κονσέρβα και απομακρύνουμε το φυλλάδιο με τις οδηγίες και το φακελάκι με την μαγιά.
Βράζουμε μια ποσότητα νερού στο βραστήρα.
Βγάζουμε το ποτήρι από το διάλυμμα αποστείρωσης και το ξεπλένουμε με λίγο καθαρό νερό. Το γεμίζουμε μέχρι τη μέση με κρύο νερό. Προσθέτουμε ελάχιστο από το βραστό νερό που ετοιμάσαμε, ίσα-ίσα για να φτάσει το περιεχόμενο του ποτηριού σε χλιαρή θερμοκρασία. Ανοίγουμε το φακελάκι της μαγιάς και το ρίχνουμε στο χλιαρό νερό χωρίς να το ανακατέψουμε. Σκεπάζουμε το ποτήρι με τη μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη, για να ενυδατωθεί η μαγιά ενόσω εμείς ετοιμάζουμε το υπόλοιπο μίγμα.
Αδειάζουμε το υπόλοιπο βραστό νερό στο κατσαρολάκι και βυθίζουμε μέσα την κλειστή ακόμα κονσέρβα, για να μαλακώσει η βύνη στο εσωτερικό και να ρέει εύκολα όταν ανοίξουμε την κονσέρβα. Η βύνη στο εσωτερικό της κονσέρβας είναι σαν μέλι, ίσως και λίγο πιο πυκνόρρευστη.
Εικόνα 1 : Ρίχνουμε ζεστό νερό γύρω απο την κονσέρβα να μαλακώσει η βύνη
Αποστειρώνουμε τον πρώτο κάδο (αυτόν με τα αυτοκόλλητα) ρίχνοντας λίγο από το αποστειρωτικό διάλυμμα μέσα και απλώνοντάς το παντού με το χέρι μας. Αδειάζουμε το διάλυμμα στο νεροχύτη και ξεπλένουμε με καθαρό νερό. Παρομοίως, αποστειρώνουμε και το καπάκι του, αυτό με την τρύπα και την τσιμούχα.
Ρίχνουμε στον κάδο περίπου 18 λίτρα κρύο νερό. Εγώ χρησιμοποιώ το εμφιαλωμένο από τη μεγάλη φιάλη των 19 λίτρων, εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από μπουκάλι ή τη βρύση του σπιτιού σας. Τον κλείνουμε χαλαρά με το καπάκι του και τον αφήνουμε κι αυτόν να περιμένει.
Βράζουμε άλλο 1,5 λίτρο νερό στον βραστήρα μας.
Αφού έχει ζεσταθεί καλά το περιεχόμενο της κονσέρβας, την ανοίγουμε με το ανοιχτήρι και αδειάζουμε το περιεχόμενό της στην κατσαρόλα.
Εικόνα 2 : Μπουρδάρουμε τη βύνη στο κατσαρόλι
Ρίχνουμε το βραστό νερό στην κονσέρβα (προσέξτε μην καείτε!) για να λιώσουν τα υπολείμματα στα τοιχώματα και ανακατεύουμε κουνώντας την κονσέρβα κυκλικά, κρατώντας την με ένα γάντι ή πετσέτα κουζίνας. Αδειάζουμε και αυτό το περιεχόμενο στην κατσαρόλα.
Ξεπλένουμε τον αναδευτήρα με φρέσκο νερό και ανακατεύουμε το μίγμα.
Ανοίγουμε μια συσκευασία δεξτρόζης (1 κιλό) και την ρίχνουμε ολόκληρη στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε καλά με τον αναδευτήρα μας για να διαλυθεί εντελώς. Έχουμε λοιπόν τώρα μέσα στην κατσαρόλα περίπου 4 λίτρα μίγμα (1,5 η βύνη, 1,5 το βραστό νερό και 1 η δεξτρόζη).
Εικόνα 3 : Βουρ και η δεξτρόζη στο κατσαρόλι
Στη συνέχεια, ανοίγουμε το καπάκι του κάδου και ρίχνουμε μέσα το μίγμα. Ο κάδος μας τώρα περιέχει περίπου 22 λίτρα (18 το νερό και 4 το μίγμα). Συμπληρώνουμε κρύο νερό ως τα 23 λίτρα. Το κρύο νερό με το ζεστό μίγμα πρέπει να έχουν έρθει σε μια θερμοκρασία χλιαρή, παρόμοια με αυτή στο ποτήρι της μαγιάς.
Η μαγιά στο ποτήρι πρέπει θεωρητικά να έχει ήδη ενυδατωθεί και η μεμβράνη έχει φουσκώσει ελαφρώς. Ανακατεύουμε το περιεχόμενο κουνώντας το ποτήρι με κυκλικές κινήσεις (όχι με κουτάλι), αφαιρούμε τη μεμβράνη και το ρίχνουμε κι αυτό στον κάδο.
Εικόνα 4 : Το γλεύκος στον κουβά ζύμωσης
Κλείνουμε τον κάδο με το καπάκι και το πατάμε γύρω-γύρω μέχρι να κουμπώσει καλά.
Τώρα θα πρέπει να "αερίσουμε" το μίγμα, που τώρα πια λέγεται γλεύκος (συντομία του "ζυθογλεύκος", είναι το αντίστοιχο του μούστου για το κρασί). Είναι η μοναδική φορά σε ολόκληρη τη διαδικασία που θέλουμε να έλθει σε επαφή το οξυγόνο με το γλεύκος. Κλείνουμε με τον αντίχειρα του ενός χεριού την τρύπα στο καπάκι, με το άλλο χέρι πιάνουμε τον κάδο από το χείλος, τον τραβάμε προς το μέρος μας μέχρι να σηκωθεί διαγώνια και να πατάει κάτω μόνο στη μια γωνία, και τον κουνάμε δυνατά μπρος πίσω για να αφρίσει το γλεύκος.
Ξεπλένουμε την αεροπαγίδα και το καπάκι της με φρέσκο νερό. Βάζουμε την αεροπαγίδα στο καπάκι του κάδου και τη γεμίζουμε με vodka ως τις γραμμούλες. Την κλείνουμε με το κόκκινο καπάκι. Σε αυτό το σημείο, μπορούμε αν θέλουμε να πάρουμε κι ένα δείγμα από το βρυσάκι του κάδου ώστε να μετρήσουμε την αρχική πυκνότητα του γλεύκους με το ωραίο μας πυκνόμετρο. Σημειώνουμε την θερμοκρασία, την ημερομηνία/ώρα, τον τύπο της μπύρας που παρασκευάσαμε, την αρχική πυκνότητα και οποιαδήποτε σχόλια σε ένα σημειωματάριο.
Είμαστε έτοιμοι!
Το γλεύκος θα ξεκινήσει να ζυμώνεται σύντομα και θα το καταλάβουμε από τις φυσαλίδες στην αεροπαγίδα. Διατηρούμε τον κάδο στην κατάλληλη σταθερή θερμοκρασία (που διαφέρει ανάλογα με τον τύπο της μπύρας). Μεγάλες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία θα προκαλέσουν σοκ στη μαγιά και η ζύμωση θα σταματήσει - προφανώς δεν το θέλουμε αυτό.
Δεν ξεχνάμε να αποκαταστήσουμε την τάξη και την καθαριότητα στην κουζίνα (διαφορετικά το έτερον ήμισυ δεν θα δει με καλό μάτι την διαδικασία και θα έχουμε γκρίνιες!).
Σε επόμενο αρθράκι θα σας περιγράψω πώς παίρνουμε μετρήσεις στον δοκιμαστικό σωλήνα, πώς ξέρουμε ότι η ζύμωση έχει ολοκληρωθεί, και ολόκληρη τη διαδικασία εμφιάλωση
18 σχόλια:
Αγαπητέ Προφήτη έχω απορίες! Για να φτιάξω δλδ μια Weiss θα χρειαστώ:
Το κιτ εξοπλισμου deluxe
(αυτό το κατάλαβα απο εδώ και κάτω μπερδέυομαι!)
Ένα beer kit πχ http://tinyurl.com/257oyw9
Αυτό το enhancer (http://tinyurl.com/35g5l7n) μπαίνει αντί για την δεξτρόζη ή χρειαζόμαστε και τα 2?
Και τελευταίο... Όταν λέει οτι χρειαζόμαστε ένα φακελάκι βύνης αντίστοιχου χρώματος (επειδή δεν το έχεις στις οδηγίες σου...) διαλέγουμε ανάλογα με το τι μπύρα θα φτιάξουμε προφανώς.. και αυτό είναι απαραίτητο?
Λιμπερ Κάθι :
Το enhancer είναι 50% δεξτρόζη και 50% ξηρή βύνη. Χρησιμοποιείται στο βράσιμο για να δώσει σώμα, αντί της απλής δεξτρόζης.
Στην εμφιάλωση χρησιμοποιείς spraymalt (το οποίο είναι η ξηρή βύνη που λέγαμε από πάνω).
Για να ξεκαθαρίσω το μπέρδεμα βύνη,δεξτρόζη κλπ :
Σε ποιότητα γεύσης από το χειρότερο στο καλύτερο :
δεξτρόζη->enhancer->spraymalt
η ΤΙΜΉ πάει ανάποδα.
Αν θες να φτιάξεις weiss θα παραγγείλεις από τα παιδιά :
1 κιτ weiss -> http://www.beer.gr/market?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=31&category_id=8
1 enhancer
1 spraymalt DME wheat http://www.beer.gr/market?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=80&category_id=22
Aυτά!!! η μαγιά υπάρχει στο κιτ, και για πρώτη φορά "σου κάνει" , αλλά άμα το μάθεις το πράμα, θα πάς σε πιο σοβαρή μαγιά.. πχ την υγρή 3068 της Weihenstephan
Γράψου στο φορουμ και ο,τι θες ρώτα. Εγώ είμαι ψιλοαρχάριος ακόμα, οι άλλοι είναι μεγάλοι μάστορες
Α! Το δεύτερο φακελλάκι, με το spraymalt, μπαίνει πριν την εμφιάλωση, για να δημιουργηθεί το ανθρακικό.
Και δεν μπαίνει όλο (το φακελάκι είναι 500 γραμμάρια), ανάλογα..Αν το βάλεις όλο, θα σου γίνουν τα μπουκάλια πύραυλοι :D
Θα τα δεις, ένα ένα..΄εχει μερικές λεπτομέρειες..
Σοφά ελάλησε ο μέγας Προφήτης.
Θα χρειαστούμε για τη συγκεκριμένη μπύρα περίπου 1.250 γραμμάρια σάκχαρα - το 1 κιλό στην πρώτη ζύμωση και τα 250 γραμμάρια στην εμφιάλωση. Μπορείς να βάλεις σόλο δεξτρόζη για ούλτρα οικονομία, σόλο ξηρό εκχύλισμα βύνης για ούλτρα γεύση, ή συνδυασμό κατά το δοκούν (και τσεπούν).
Το spraymalt (ή DME - Dry Malt Extract, ή ξηρό εκχύλισμα βύνης) παίρνει το χρώμα του από το βαθμό καβουρδίσματος της βύνης από την οποία εκχυλίστηκε. Ανάλογα με το χρώμα πάνε και τα αρώματα και οι γεύσεις. Σε μια ξανθιά μπύρα μπορείς να βάλεις ξανθό εκχύλισμα αλλά όχι καστανό ή μαύρο - θα της αλλάξει τον χαρακτήρα. Αντιθέτως, σε πιο σκούρα μπύρα μπορείς αγέρωχα να βάλεις πιο ξανθό εκχύλισμα.
Για τη συγκεκριμένη προτείνω την αντικατάσταση της μαμίσιας μαγιάς με μια καλύτερη, πάλι ξηρή, για σταρένιες μπύρες. Με ελάχιστα χρήματα και χωρίς καθόλου εμπειρία ή δυσκολία θα φτιάξεις μπυράκι που θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό.
Αχ με τις μπύρες και τα φαγητά μου ανοίξατε την όρεξη!!! Ο παστουρμάς όμως δεν είναι καλύτερος αν είναι από καμήλα;
Το να φτιάξεις μπύρα ακούγεται λίγο τράβηγμα πάντως...
@Iokasti : Ο παστουρμάς καμήλας αν δεν κανω λάθος αποτελεί αστικό μύθο. Οι λαοί που χρησιμοποιούσαν καμήλες, τις είχαν ως μεταφορικό κλπ μέσο και παραήταν πολύτιμες για να κάνουν παστουρμά από τις καμπούρες τους. Αν δεν κάνω λάθος μονο μοσχάρι έπαιζε.Θα μου πεις τώρα, αυτοί που είχαν μόνο καμήλες που σκατά τα έβρισκαν τα μοσχάρια;; δεν ξέρω.. αλλά εξακολουθώ να έχω την εντύπωση πως η καμήλα δεν παίζει.
Η μπύρα είναι λιγότερη φασαρία απο οσο φαίνεται. Βασικά φτιάχνεις μια σούπα και τη ρίχνεις σε έναν κουβά, απλά θέλει προσοχή..
Σωστός ο παιχτης!!
Αμα ερθω δια επισκεψιν στην οικια σας παρακαλεισθε οπως εχετε ετοιμασει καποιες δειγματικες ποσοτητες (ητοι 5-6 κιλα απο εκαστο μεζε και κανα φορτηγο μπυριτσα) δια να δουμε εαν και κατα ποσο πιανουν τα χερακια σας και υμεις να δειτε εαν και κατα ποσο πιανει το στομαχι μας!
Ε άντε έλα ρε κλάμπανε...
Θα φωνάξουμε και Humma, αλλά αυτός κάνει δίαιτα :D :D :D
ΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΙΤΑ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΣΑΛΑΤΑΝΑΣ??? τς τς τς τς στους χαλεπους καιρούς που ζούμε τολμά και κάνει δίαιτα? που δεν έχουμε ψωμί να φάμε αυτός τρώει ψαρονέφρια? Τς Τς Τς ντροπή κ όνειδος...
εύγε προυφήταμ πάλι έκανες θαύματα! άμα όμως βρείτε καναν προκομμένο ιερέα να φιάχνει τέτοια μεζεκλίκια να με τον γνωρίσετε δια σοβαρόν σκοπόν γιατί δεν έχω στο πρόγραμμα να τη βγάλω όλη τη ζωή μου εις τας κουζίνας (αν κ μ αρεσει το μαγέρεμα)
όσο δια τας μπύρας, δέχεστε παραγγελίες??
σούβλες παντού υμιν
Aγαπητή πιστή Μαρία
Μας συγκινεί η αφοσίωσή σας. Είστε άξια και πραγματική στην πίστη σας. Εύγε
Για παραγγελίες, εννοείτε έτοιμο προϊόν ή υλικά;; Για έτοιμο προιόν δεν παίρνουμε παραγγελίες :p
Για υλικά όμως (και για μπύρες Mikkeller - που είναι απο τις καλύτερες στον κόζμον μας, σύμφωνα με το ratebeer - πχ η Green Gold έχει 98/100 νομίζω, ενώ η Heineken..8 :p) θα πρέπει να επισκεφτείτε το beer.gr :D
Απάντηση στο κλίμα του φόβου.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Διαμόρφωση δικτύου αλληλέγγυας οικονομίας.
Όπως : αυτοδιαχειριζόμενα δίκτυα εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, με ή χωρίς χρήματα. Η αρχική επιδίωξη του κινήματος θα είναι η ανάπτυξη δραστηριοτήτων με στόχο την καλύτερη τοπική οικονομία, τη μείωση των εισαγωγών και την παράκαμψη των μεσαζόντων.
Αυτή τη στιγμή σας προσκαλούμε για τη δημιουργία και την ανάπτυξη όλων ή κάποιων από τα παρακάτω :
1-Υπηρεσίες:απευθείας πώληση από τους τοπικούς παραγωγούς.
2-Ενημέρωση του κοινού για ποσότητες αδιάθετων τοπικών προιόντων.
3-καμπάνιες πληροφόρησης και εκπαίδευσης σχετικές με την προσωπική και κοινωνική ευημερία.
4- καταγραφή τοπικών ή προσωπικών προβλημάτων.
5-Μαθήματα αυτοβελτίωσης.
Τι χρειάζεται
-Τεχνική βοήθεια σε ηλεκτρονικά μέσα.
-Συμβουλευτική από άτομα με πείρα στους σχετικούς τομείς(νομική και τεχνική υποστήριξη).
-Ομιλητές –ελεύθερο χρόνο-καλή θέληση –αισιοδοξία.
Την αρχή την έχει κάνει η κοινότητα Πελίτι -ο Σπόρος-ενώ στην Ευρώπη αυτές οι δράσεις είναι εκτεταμένες.Ευχαριστώ για το χώρο.
Γειά σου.Συνεχίζω την προηγούμενη παράγραφο,γιατί δεν δέχτηκε το αρχικό κείμενο,οπότε το συντόμευσα.Αφορά μια πρόταση που είναι βιαστικά προς το παρόν επεξεργασμένη,αλλά πιστεύω οτι ήρθε και στη χώρα μας η ώρα να κινηθούμε μόνοι μας,χωρίς να περιμένουμε επιδοτήσεις.Αν χρειαστεί μπορούμε να συστήσουμε απλό σύλλογο.Είναι ανάγκη να απαντήσουμε με αισιοδοξία στο κλίμα του φόβου,αλλά και να εξασφαλίσουμε κάποια βοήθεια για όσους είναι σε ανέχεια.
Συγχαρητήρια για τη σημερινή ανάρτηση,και περιμένω επικοινωνία αν υπάρξει ανταπόκριση.
Μήπως η πρώτη φωτογραφία έχει λάθος οδηγίες; Μου φαίνεται ότι ρίχνεις ζεστό νερό στην κανάτα για να μαλακώσει η κανάτα...
Αν κρίνω από το τελικό χρώμα δηλαδή... :):):):):)
Κλάμπανε. Στην πρώτη φωτογραφία ρίχνεις ζεστό νερό γύρω απο την κονσέρβα με τη βύνη, για να μαλακώσει η βύνη μέσα να ρέει πιο εύκολα. :p
Το ποιητί το λέει καταρά:
Αδειάζουμε το υπόλοιπο βραστό νερό στο κατσαρολάκι και βυθίζουμε μέσα την κλειστή ακόμα κονσέρβα, για να μαλακώσει η βύνη στο εσωτερικό και να ρέει εύκολα όταν ανοίξουμε την κονσέρβα.
Με δυο λόγια, ρίχνεις τα υλικά σε βραστό νερό, προσθέτεις κρύο, ένα φακελάκι μαγιά, και *ΠΟΥΦ* γίνεται μπύρα.
Λίγο παρακάτω μου έχει χαλάσει η συνταγή γιατί όσοι δοκιμάζουν *ΠΟΥΦ* γίνονται εβραίοι, αλλά θα το σιάξω...
@maria:
Αγαπητό Μαράκι, αν προσεγγίζεις άτομα του ετέρου φύλου με πρόδηλον τον σοβαρόν σκοπόν, σε βλέπω να μένεις στο ράφι για τα επόμενα 6.000 χρόνια. Τουλάχιστον.
Έλα στο brewday στον σεπτόν ναό του μέγα Προφήτη το Σάββατο και από ιερείς του Σουβλακέα άλλο τίποτε!
Συμβάλω και εγώ το λίγο που μπορώ
http://eidomen.wordpress.com/2010/06/08/making-bacon/
Απολαύστε υπεύθυνα.
Δημοσίευση σχολίου